Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Meer informatie.

Ik voel me 100% zelfstandig ondernemer

Op pad met Sonja
J. Wie is de wijkheld?
Van de titel wijkheld wil Sonja niets weten, ik had niet anders verwacht ... Sonja is een sterke, zelfbewuste dame, recht door zee, soms, wanneer dat nodig is streng en rechtvaardig maar altijd met een hart van goud. Ik verdedig me ietwat schamper met ‘redactionele vrijheid’ en een ‘voor mij ben je dat écht wél’ ... Gelukkig is het Sonja die me redt door simpelweg mijn vraag te beantwoorden.
S. Ik ben Sonja Pateer, 69 jaar en alleenstaand. Lezen, non fictie, is mijn grote hobby en dé manier om te ontspannen. Naast het opruimen van zwerfafval doe ik nog ander vrijwilligerswerk. Ik ben aangesloten bij toogoodtogo* en kan zo wekelijks een kratje boodschappen doneren aan een gezin dat dat hard nodig heeft. Daarnaast verzamel ik spullen voor mensen die daar geen geld voor hebben. Dat gaat van speelgoed tot bestek en van kleding tot servies.

J. Prachtig! Wat drijft je om je zo voor anderen in te zetten?
S. Ik heb pittige levenslessen gehad, maar dat heeft me gevormd en ik denk ook ten positieve veranderd. Ik weet hoe belangrijk het is om in zo’n situatie gezien en gehoord te worden. Van het links en rechts pleisters plakken (zo noemt Sonja haar hulp, red.), openstaan voor en helpen van andere mensen word ik blij, krijg ik levensenergie.

J. Hoe ben je in de Reeshof terecht gekomen?
S. Ik werkte in het Elisabeth ziekenhuis maar woonde, tijdelijk, in een chalet. De Reeshof kende ik wel maar daar wilde ik nog niet dood gevonden worden. Ik dacht dat het er vooral erg druk was maar eerlijk gezegd wist ik er niets van. Op een dag stuurde mijn zoon me een foto van een huis in de Reeshof, Wittemstraat 105. Een tuin, voor en achter en dicht bij het bos. Ik heb mijn beeld over de Reeshof losgelaten en contact met de makelaar gezocht. Het huis bleek al verkocht maar hij had tegelijkertijd wat anders voor me, de Wolvegastraat. Toen ik, tijdens de bezichtiging, voor de eerste keer het huis binnenging wist ik het meteen; dit wordt het en ik heb het gekocht. Dit huis voelt als een echt ‘thuis’, de beste koop van mijn leven, ik ga hier nooit meer weg ...

J. Wat was de eerste confrontatie met De Bende?
S. Tijdens een wandeling in het bos (De Gaas**) kwam ik een vader met kind én grijper tegen. Ik maakte een praatje en de man vertelde over het ruimen van zwerfafval en ‘De Bende van de Reeshof’ die wijkbewoners daarbij helpt. Dat verhaal sloeg bij mij in als een bom! Ik heb bij Blokker voor € 10,- een grijper gekocht, ben aan de slag gegaan en niet meer gestopt. Inmiddels (3 augustus, red.) heb ik 88 zakken volgemaakt.

J. Waarom pak je de grijper?
S. Mijn spullen, grijper, hesje, zakken en karretje, zijn altijd vertrekklaar. Ik loop veel en graag en heb, inmiddels, een getraind oog voor rommel. Ik zie het opruimen van zwerfafval als een uitdaging en het geeft me een flinke boost als de omgeving er netjes uitziet. Ik hoop dat het wat doet met andere mensen als ze de inspanning en het resultaat zien.

J. Hoe voelt het om in actie te komen?
S. De eerste keer moest ik best wel wat overwinnen, ik voelde me kwetsbaar en bekeken in de grote openbare ruimte maar inmiddels ben ik helemaal in mijn element. Ik doe wat voor mij goed voelt en dat blijf ik doen. Ik vind de ‘volle zakken-ophaaldienst’ van Brouwers Groen een super service. Als randzaken goed geregeld zijn is het gemakkelijker vol te houden. Je stuurt een melding via de mail en de dag erna zijn ze weg.

J. Hoe zou je het beste ondersteund kunnen worden?
S. Naast de zakkenophaalservice heb ik niets nodig. Ik werk solistisch zodat ik zelf kan bepalen wat ik wanneer doe. Vrijheid vind ik belangrijk. Als ik specifieke dingen nodig heb, zoals een karretje om de soms zware zakken te vervoeren, koop ik dat zelf.

J. Heb je ideeën om ‘De Bende’ de wijk uit te krijgen?
S. Als mensen zich bewust zijn van het zwerfafval en er op een positieve manier mee bezig zijn is het goed. Wat mij betreft is het met de campagne ‘De Bende van de Reeshof’ perfect geregeld.

J. Wat zou je willen zeggen tegen de mensen uit de Reeshof?
S. Je kunt niet verwachten dat iedereen de grijper pakt, vooral omdat die eerste keer best wel spannend, zelfs genant is. Maar laat je dat niet afschrikken want de mensen reageren doorgaans goed als ik zwerfafval aan het ruimen ben. Een simpel ‘Hallo’ is al waardevol ...


* Too Good to Go is een organisatie die met een app strijdt tegen voedselverspilling. Met Too Good to Go red je overgebleven eten van restaurants, cafés en winkels).
** Bosgebied De Gaas is gelegen aan de westzijde van de gemeente Tilburg, ten zuiden van de spoorlijn en ingeklemd tussen de Bredaseweg en de wijk Witbrant. Het is een 28,2 hectare groot typisch ontginningsbos.