Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Meer informatie.

Wijkheld Nicole Lammertink

Ook al ruim je de zooi van andere mensen op, ik heb er zelf plezier van
Ook op de eerste woensdag van het nieuwe jaar extra aandacht voor de vrijwilligers in de Reeshof.
Mensen die uit eigen beweging de bende in de wijk te lijf gaan. Vandaag
een interview met Nicole Lammertink over 'De bende' en de Reeshof

Wie ben je en wat doe je?
N. Ik ben Nicole Lammertink, 53 jaar. Ik importeer en verkoop wijn uit Spanje en ik woon in de Heterenstraat.

Waarom en wanneer ben je in De Reeshof gaan wonen?
N. In mijn studietijd ben ik in Tilburg gaan wonen. Eerst op een flatje in Tilburg-West, later in de Reeshof. Dat later was in 1995, toen kon je leuk, want betaalbaar en in het ‘groen’, wonen in de Reeshof. Althans, zo werd het ‘verkocht’. We hebben de hele ontwikkeling van de wijk meegemaakt. Van de strooiwagen die de wijk niet kon bereiken en het ‘noodwinkelcentrum’ tot de wijk zoals hij nu is; groen en voorzien van een goede infrastructuur.

Wat was je eerste kennismaking met het zwerfafvalprobleem?
N. Ons eerste huis (1995) was in de Hoevelakenstraat. Er waren in die tijd weinig voorzieningen en nauwelijks jeugd in de Reeshof en daardoor ook weinig zwerfafval. Naarmate de wijk werd ontwikkelt en bijvoorbeeld het Reeshofpark, Beatrix-college en winkelcentrum Heyhoef hun plaats kregen nam ook het aantal bewoners en gebruikers toe. Meer mensen is meer rommel. In 2004 ben ik begonnen met het opruimen van mijn woonomgeving.

Hoe kwam het dat je besloot iets aan ‘de bende’ te doen?
N. Het is je uitzicht vanuit huis, je directe woonomgeving. Voor mij is het logisch dat je die schoon houdt. Het is toch geen gezicht om in de rotzooi te wonen? Als je woonomgeving schoon is nodigt het niet uit om er een rommel van te maken. Als je het bijhoudt is het weinig werk.

Wat voor gevoel geeft het je om in actie komen?
N. Een lekker gevoel, het ruimt op. Ook al ruim je de zooi van andere mensen op, ik heb er zelf plezier van.

De reductie van zwerfafval vergt een lange adem, hoe blijf je gemotiveerd?
N. Dat is af en toe lastig moet ik eerlijk zeggen. We zijn in 2004 begonnen en het is fijn te merken dat het begint te leven in de wijk. De urgentie om iets te doen aan de vervuiling, die vaak al aan je voordeur begint wordt groter. Er is aandacht in de media, voorlichting op scholen en door initiatieven als De Bende van de Reeshof groeit het bewustzijn en de wil om te helpen.

Heb of ken je ideeën om het probleem op te lossen of zwerfafval verder terug te dringen?
N. Het draait vooral om bewustwording van het probleem en mensen die willen helpen faciliteren. Te kleine afvalbakken vervangen door een ‘Big Belly’, kinderen die hun schoolplein opruimen, supermarktmedewerkers die zelf de omgeving rond de supermarkt schoonhouden. Recyclen en de circulaire economie maken deel uit van de oplossing zoals verpakkingen deel uitmaken van het probleem. In Spanje krijgen mensen die het strand bezoeken een afvalzak zodat ze hun eigen vuil kunnen verzamelen en bijhouden. Neem een afvalzak mee als je een festival bezoekt. Als alle mensen elke dag een ding oprapen en thuis weggooien zou dat snel tot resultaat leiden. Het is bovendien een kleine moeite als iedereen 1 keer ruimt i.p.v. één persoon 100 keer. Andere tips zijn meer rekening houden met het veranderende klimaat door bijvoorbeeld een maand langer de groenbak te legen. Je eigen put voor de deur of in de straat bladvrij houden of misschien kunnen mensen een gebied adopteren om schoon te houden. Bedenk zelf eens ‘wat kan ik zelf doen?’ ofwel ‘eigenaarschap’.

Wat was je eerste kennismaking met de campagne ‘De Bende van de Reeshof’?
N. Waarschijnlijk internet. Ik vond het positief in de zin van ‘er is nu een officiële groep die doet wat ik al jaren doe’. Zo’n campagne en de uitingen zoals b.v. het veiligheidshesje betekenen echt iets. De boodschap is duidelijke en de campagne herkenbaar. Als mensen me tijdens het opruimen vragen “waar ben jij van?” kan ik ze naar de ‘Bende’ verwijzen. Aansluiting zoeken en meedoen wordt op deze manier gemakkelijker.

Heb je tips voor het campagneteam of de gemeente Tilburg?
N. Zet begroeiing langs de windranden zodat afval geen vrij spel krijgt. Het is veel gemakkelijker en sneller om langs een rand struiken te lopen en het zwerfafval daar uit te halen dan het afval, door de wind, verspreid over een groot terrein te verzamelen. Ook mag het onkruid worden verwijderd want dat is gewoon een veel mooier zicht.

Wat zou je willen zeggen tegen de mensen uit de wijk?

N. Niet mauwen maar de mouwen opstropen! Als iedereen de rommel voor zijn deur zou opruimen en bijhouden heb je met een klein beetje moeite per persoon plezier met zijn allen.

Op de foto beide passies van Nicole, wijn en Spanje. De betekenis van de borden van rechts naar links;
1. Natuurlijk doe je het onbewust want je houdt van jouw stad
2. We houden ook van muziek, maar hier is het storend.
3. Geluk is een schone buurt.
4. Als je een teken nodig had om de prullenbak te gebruiken, dit is het ...