Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Meer informatie.

Yvonne Zandbergen

In de spotlights op 'wijkheldwoensdag' ...
Op woensdag extra aandacht voor de vrijwilligers in de Reeshof. Mensen die uit eigen beweging de bende in de wijk te lijf gaan. Vandaag een interview met Yvonne over De bende van de Reeshof "Een ander staat nu mijn rommel op te ruimen".

Wie ben je?
Y. Mijn naam is Yvonne Zandbergen, ik ben 56 jaar oud en werk als secretaresse op een advocatenkantoor.

Wanneer en waardoor ben je in De Reeshof gaan wonen?
Y. Ik ben 21 jaar geleden vanuit de professor Gimbrèrelaan in de M-buurt gaan wonen. Ik vond de buurt destijds kaal en onaantrekkelijk en het kostte wat tijd om te wennen. Maar met een groter huis en tuin was de Reeshof voor onze dochter, toen drie jaar, een prima plek om op te groeien. Ik ben inmiddels gewend aan de Reeshof en voel me er fijn en veilig. Er zijn alleen geen veilige fietsroutes van en naar de Reeshof..

Wat was je eerste kennismaking met het zwerfafvalprobleem?
Y. Ik stoorde me enorm aan de rommel in de wijk en heb op internet gezocht wat ik daar aan zou kunnen doen. Ik heb me toen, zo’n 10 jaar geleden, aangemeld bij het SVZO (Stichting Vrijwillige Zwerfafval Opruimers) wat weer leidde tot een samenwerking met Diamant. Ik werd van lieverlee afhaalpunt voor grijpers en materialen voor de M-buurt.

Hoe kwam het dat je besloot er iets aan te doen en had je ook meteen het idee wat dan?
Y. Pure ergernis. Je kunt niet elk rommeltje bij de gemeente melden dus komt er een moment dat je zelf aan de bak moet. Er ligt een grote strook groen met een talud voor mijn huis en die ruim ik op. Gewoon beginnen en bijhouden.

Wat voor gevoel geeft het je om in actie komen?
Y. Het is een fijn gevoel als ik klaar ben en het is weer netjes. En dan maar hopen dat het een paar weken netjes blijft. Misschien denken mensen eens na als ze me zien opruimen; ‘een ander staat nu mijn rommel op te ruimen’.

De oplossing van het zwerfafvalprobleem vraagt een lange adem, hoe blijf je gemotiveerd?
Y. Het is dagelijkse routine geworden. Naast de gebruikelijke opruimronde neem ik tijdens het wandelen met de hond ook mee wat ik tegenkom.

Heb je ideeën om zwerfafval verder terug te dringen?
Y. Statiegeld op kleine flesjes en blikjes. Of de actie op Facebook waarbij mensen worden gevraagd een stuk zwerfafval per dag op te ruimen. We zijn met zo velen, als iedereen mee zou doen komen we een heel eind. Maar we moeten beginnen bij de kinderen, hen te leren op de juiste manier om te gaan met het afval dat ze zelf veroorzaken.

Heb je tips voor het campagneteam?
Y. Het organiseren van vaste punten in de wijk waar mensen spullen zoals bijvoorbeeld vuilniszakken kunnen ophalen. Meer zichtbaarheid voor de campagne tegen de Bende van de Reeshof zodat meer mensen zich aansluiten tegen het zwerfafval.

Wat zou je willen zeggen tegen de mensen uit de wijk?
Y. Als je aan het wandelen bent neem eens wat afval mee, elke kleine inspanning helpt en als je het groter wilt aanpakken vraag dan een schoonmaakset aan op www.debendevandereeshof.nl