Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Meer informatie.

Marlies van Dalen

In de spotlights op 'wijkheldwoensdag' ...
Zonder overdrijving durf ik te stellen dat Marlies een pionier is op het gebied van het opruimen van zwerfafval. Al in 2008 formeerde ze met een aantal dames een groep om het Reeshofbos structureel schoon te houden en niet zonder resultaat. Afgelopen zomer nog was Marlies gastspreker op het Beatrix-college waar zij met een college over zwerfafval (1) de jongeren wist te boeien. Een prestatie op zich. Dat Marlies aan het woord zou komen op ‘Wijkheldwoensdag’ was dan ook slechts een kwestie van tijd.

Wie ben je?
M. Mijn naam is Marlies van Dalen, ik ben 71 jaar oud en gepensioneerd. Voor mijn pensioen ben ik 25 jaar werkzaam geweest als docent Nederlands in het volwassenenonderwijs.

Waarom ben je in De Reeshof gaan wonen?
M. Ik woonde in Tilburg-Noord bij Peerke Donders maar in de Reeshof vonden we een groter huis in een mooie omgeving. Het Reeshofbos lag min of meer aan onze voeten. Ik ben in 1986 in de Reeshof gaan wonen, de wijk stopte in die tijd ter hoogte van het huidige tankstation van Beurden

Wat was je eerste kennismaking met het zwerfafvalprobleem?
M. Zoals elders in de stad lag ook in de Reeshof overal rommel maar ‘in die tijd’ ging je dat nog niet zelf opruimen, dat was raar. Ik herinner me dat ik een keer een dame aansprak op het feit dat ze rommel achterliet op straat. Op mijn opmerking ‘ik heb een hekel aan zwerfafval’ kwam een welgemeende ‘ik heb een hekel aan bemoeiallen’ retour ...
In 2008 nam ik deel aan een natuurwerkdag; het opruimen van zwerfafval in het bos. We hebben toen 20 vuilniszakken gevuld met het vuil dat we rondom de poel hadden verzameld. Die deelname heeft de basis gelegd voor mijn latere activiteiten in het Reeshofbos.

Hoe kwam het dat je besloot iets aan het zwerfafval te doen?
M. Zwerfafval stoort me in mijn natuurbeleving. In een bos vol rommel is de lol van het genieten van de natuur snel weg. Na de natuurwerkdag heb ik met een groep dames werk gemaakt van het opruimen en schoonhouden van het Reeshofbos (2). In het begin hadden zeven mensen, maandelijks, elk een zak vol rotzooi maar gaandeweg werd dit minder. Een schone omgeving nodigt niet uit tot vervuilen en wandelaars ruimen hun rommel steeds vaker op.

Wat voor gevoel geeft het je als je opruimt?
M. De natuur ingaan is heerlijk. Ik word blij van een prachtige, schone omgeving en daar draag ik graag aan bij. Een eerste actie kan veel werk zijn maar later kun je met een beetje inzet veel doen,bijhouden werkt goed.

Het terugdringen van zwerfafval vergt een lange adem, hoe blijf je gemotiveerd?
M. Ik denk dat je gemotiveerd blijft als je werk overzichtelijk is. Je kunt beter een stukje adopteren en dat schoonhouden dan zomaar random gaan opruimen. Met een beetje werk is het al snel genieten van de mooie bloemen en paddenstoelen in de bermen. Misschien hebben we niet allemaal last van het zwerfafval, we hebben er wel allemaal plezier van als het schoon is. Je woonomgeving is namelijk veel groter dan alleen je huis en tuin ...

Heb je ideeën om zwerfafval verder terug te dringen?
M. Statiegeld op blikjes en kleine petflesjes. Winkeliers moeten meer verantwoordelijkheid nemen voor het ‘to go’ eten waarvan je de verpakkingen echt overal tegenkomt. Zo min mogelijk verpakkingen zou een prima begin zijn.

Heb je tips voor het campagneteam of de gemeente Tilburg?
M. Het is nu met De bende van de Reeshof goed geregeld maar als ik aan het ruimen ben kom ik vaak mensen tegen die ook aan de slag willen maar meteen met allerlei vragen zitten. Een (visite)kaartje met informatie over waar mensen spullen kunnen krijgen en hun ingezamelde vuil moeten laten zou dan handig zijn. Mijn ervaring is ook dat opruimen in groepsverband goed werkt. Veel mensen vinden het leuk een groepje te hebben, anderen te ontmoeten en zo - bijna vanzelf - hun sociale contacten uit te breiden.

Wat zou je willen zeggen tegen de mensen uit de wijk?
M. Ga zo door! We hebben al heel wat bereikt!

(1) De reportage over het college zwerfafval vind je hier
(2) Het Reeshof Journaal wijde in april 2013 een artikel aan de dames met de onomwonden kop ‘Reeshofbos heeft eigen schoonmaaksters’.