Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Meer informatie.

Peter Galle

In de spotlights op 'Wijkheldwoensdag' ...
De wijkheld van deze week, Peter Galle heeft een indrukwekkende staat van verdiensten, zo was hij directeur bij Schoevers, bestuurslid en interim-directeur bij Willem II, manager bij o.a. Topsport Brabant en het Olympisch netwerk. Zijn vrouw Karin is met ingang van 1 januari 2020 de nieuwe wijkraadvoorzitter van De Reeshof.

Wie ben je, hoe oud ben je en wat doe je?
P. Mijn naam is Peter Galle, ik ben 70 jaar oud, zes jaar met pensioen en mijn huidige functie is ‘hooliganmanager’ bij voetbalclub Willem II.

Wanneer en waarom ben je in De Reeshof gaan wonen?
P. Ik woonde hiervoor aan de Professor Gimbrèrelaan in Tilburg. In 1991 werd ik directeur van Schoevers waardoor mijn salaris een grote sprong maakte. Ik heb toen meteen mijn huis aan de Klinkenbergstraat gekocht, dat in 1993 opgeleverd werd. Ik ben verhuisd voor het groen en de ruimte.
Mijn straat is rustig, enkel bestemmingsverkeer en het Reeshofbos voor mijn huis is twee kilometer extra, gesponsorde tuin! Ook de bereikbaarheid t.o.v. de snelweg en daarmee andere steden is een pré.

Is je ideaalbeeld van de Reeshof intact gebleven?
P. Ik woon nog steeds met veel plezier in de Reeshof maar mis de mogelijkheden om uit te gaan in de Reeshof zoals uiteten en naar de bioscoop. Daarvoor ben je toch aangewezen op ‘de stad’ of Breda. De groei van de wijk heeft de Reeshof meer en meer tot een stad gemaakt, buren kennen elkaar niet meer.

Wat was je eerste kennismaking met het zwerfafvalprobleem?
P. Bij mij om de hoek is de straat afgelegen en donker. Bestuurders van auto’s met internationale kentekens zorgen voor een onveilige sfeer maar vooral rommel. Ik heb een grijper via De Bende van de Reeshof aangevraagd en ben aan de slag gegaan. Het vuil dat ik verzamel gaat in mijn container.

Hoe kwam het dat je besloot er iets aan te doen?
P. Ik ergerde me aan het zwerfafval. Het zorgde voor een onveilige situatie voor honden, trok ratten aan en de ingang van het bos was vuil en rommelig.

Wat voor gevoel geeft het je om in actie komen?
P. Het is fijn dat mensen positief reageren als ze je met een grijper in de weer zien maar ik heb ook meegemaakt dat voorbijgangers hun rommel naast me op straat gooiden. Ik was blijkbaar toch al bezig … Een schone, veilige woonomgeving is natuurlijk ook eigenbelang.

De oplossing of reductie van zwerfafval vergt een lange adem en wijkbrede aanpak, hoe blijf je gemotiveerd?
P. Als je het opruimen bijhoudt valt het best wel mee. Daarnaast is het om gezondheidsredenen voor mij belangrijk in beweging te blijven. Het mes snijdt aan twee kanten.

Heb je ideeën om zwerfafval verder terug te dringen?
P. Als je kijkt naar de rommel bij de hangplekken van jongeren denk ik dat er op het gebied van opvoeding en onderwijs nog veel te winnen is.

Wat was je eerste kennismaking met de campagne ‘De Bende van de Reeshof’?
P. Volgens mij zag ik een advertentie. De dubbele laag van ‘De Bende’ sprak me aan. Ik heb oktober 2018 een set opgehaald.

Heb je tips voor het campagneteam of anders gesteld, wat is je optimale beeld wat betreft ondersteuning van ons / de gemeente Tilburg?
P. De gemeente moet de openbare ruimte op orde houden. Brouwers Groenaannemers gaat het nu weer doen en daar heb ik alle vertrouwen in. Ze hanteren vier onderhoudsniveaus A, B, C en D: als ze het goed doen en de omgeving is nagenoeg schoon dan is de drempel om er rotzooi bij te gooien hoger. Dus misschien van D naar C niveau.

Wat zou je, als laatste, willen zeggen tegen de mensen uit de wijk?
P. Ruim je eigen rommel op!