Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Meer informatie.

Reeshof Wijkhelden

Ad van Arkel
Een serie waarin we aandacht vragen voor bewoners van de Reeshof die een belangrijke bijdrage leveren aan de oplossing van het zwerfafvalprobleem. Zij onderscheiden zich door inzet en een grote sociaal maatschappelijke betrokkenheid. Ben, of ken je zo'n held stuur dan een bericht naar doei@debendevandereeshof.nl en we komen graag langs voor koffie en een praatje.

2 oktober j.l. zat ik met wijkheld Ad van Arkel (foto) aan tafel voor een gezellig kopje koffie en een gesprek. Ad, 66 jaar is gehuwd met Annemie en samen wonen ze in de Dirkslandstraat.

Wanneer en waarom ben je in de Reeshof gaan wonen?
We woonde in een flat in ‘Noord’ maar met kinderen in een flat is lastig. We zijn naar de Reeshof gegaan omdat daar voor onze kinderen meer ruimte - om te leven en te spelen - was. Dat was in 1983. Ons eerste huis stond in de B-buurt, de Bolswardstraat. Van daaruit zijn we verhuisd naar de Dirkslandstraat. Annemie zag het niet meteen ‘blinken’, de Reeshof was nieuw en onbekend maar wonen in de B-buurt was heerlijk. Iedereen was nieuw in de wijk en we liepen gemakkelijk bij elkaar binnen.

Is er veel veranderd?
Het nieuwe is er natuurlijk vanaf en de Reeshof is flink gegroeid, daardoor is er minder saamhorigheid. Het is rommeliger dan voorheen, men ruimt niet meer op voor de deur. Dat ondermijnt ons woongenot niet maar ik vind het wel jammer. Maar als ik er iets aan doe stoort het me niet. De oplossing is dus ‘zelf aanpakken’.

Ik zag in mijn administratie dat je april 2018 als een van de eerste een schoonmaakpakket bestelde. Hoe was je kennismaking met De Bende van De Reeshof?
Ik zag als eerste de posters in de wijk en later ook de tekstkar van de politie. Ik heb ‘De bende van de Reeshof’ gegoogeld en kwam op jullie website terecht.

Waarom wilde je opruimen en wat ‘brengt’ het je?
Als ik met de hondjes wandel ruim ik onderweg de rommel op. Ik wilde ook opruimen langs de Huibenvendreef en had daarvoor spullen nodig ... Ik word er blij van als het schoon is in de straat. Als eenling maak je in de wijk geen verschil maar wel in je eigen straat. Ik word daarom soms de burgemeester van de straat genoemd. Ik krijg vaak van voorbijgangers te horen dat ik ‘goed bezig’ ben, dat geeft natuurlijk voldoening. De aarde wordt in de vernieling geholpen en dat motiveert ons om verantwoordelijker te leven. We pakken altijd de fiets, gebruiken de auto minimaal, eten minder vlees en maken geen lange reizen.

Augustus dit jaar wilde je praten over gereedschap. Wat was het idee daarachter?
Als ik de straat bijhoud doe ik dat met mijn eigen gereedschap. Ik doe dat niet alleen voor mezelf maar voor de hele straat. Spullen zijn duur en waren aan vervanging toe dus heb ik een beroep gedaan op het campagneteam.

We zijn je tegemoet gekomen met een kleine donatie, wat heb je gekocht?
Een schoffel, schep, een harde en zachte veger, een staalborstel en een voegenkrabber. Ik heb zelf ook wat geld bijgelegd.

Heb je nog tips voor het campagneteam?
Blijf hameren op de gezamenlijke verantwoordelijkheid van de bewoners van de wijk. Alle lof voor de andere deelnemers, ik zie ze zelf ook weleens wandelen. Maar vooral, ga zo door, blijf het probleem van zwerfafval onder de aandacht brengen!

Wat zou je willen zeggen tegen de mensen uit de Reeshof?
Heb je een hekel aan rommel? Begin bij jezelf! Als ik tijdens mijn ronde - na een compliment - een praatje maak stel ik weleens de vraag ‘ruim je zelf ook weleens op ...?’ ‘ ... Nee, daar heb ik geen tijd voor’. Onzin, doe zelf iets, kom in actie! Beginnen kost wat tijd maar bijhouden veel minder.