Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Meer informatie.

College zwerfafval Beatrix-college

Bedankt mevrouw, goed bezig
Woensdagochtend 29 mei om 9.00 uur zit ik zover mogelijk achterin het klaslokaal van Bjorn Bongaards, docent aan het Beatrix-college in de Reeshof. Ik ben hier omdat Marlies van Dalen, inwoner van de Reeshof, elk moment kan starten met een college over zwerfafval in de Reeshof. Dat gebeurt niet toevallig, het college van Marlies maakt deel uit van activiteiten die plaatsvinden in het kader van de week van de duurzaamheid. Onderdeel van deze week is de problematiek van (zwerf)afval. Er worden instrumenten en kunstwerken gemaakt met zwerfafval, de jongeren ruimen op in de schoolomgeving en Marlies geeft college. Het licht gaat uit, we zijn begonnen.

Bedankt mevrouw, goed bezig!
Marlies is een krachtige dame van middelbare leeftijd die op steenworpafstand, je hoeft niet eens heel hard te gooien, van het Reeshofbos woont. Het Reeshofbos, zo stelt Marlies, is een van de mooiste plekjes in de Reeshof. "Waar anders kun je via het bos naar de Hema?" De klas blijft het antwoord collectief schuldig. Zo'n 10 jaar geleden is Marlies met een groep vrouwen gestart het Reeshofbos te ontdoen van haar zwerfafval. Iedere tweede woensdag van de maand kwamen zeven vrouwen samen en verzamelde in een paar uur minstens 8 zakken zwerfafval. Het bos is inmiddels schoon maar Marlies blijft zich inzetten voor een schone Reeshof, weg met de bende. Al wandelend, gewapend met grijper is zij een geduchte vijand van vele soorten zwerfafval. Marlies kan regelmatig op bijval rekenen van wijkbewoners die hun bewondering en aanmoediging voor haar publieke optreden graag met haar delen; "bedankt mevrouw, goed bezig ...".

Schoolvoorbeeld
Marlies vertelt verder over de verschillen in onderhoudsniveau's A, B en C en trakteert de nog steeds fris ogende klas op een kwisje over de afbraaktijden van de verschillende soorten zwerfafval die 'in het wild' in de Reeshof voorkomen. Een bananenschil? Een jaar. Een blikje dan? Vijftig jaar en een petfles is niet eens uit te rekenen, de afbraaktijd wordt gesteld op oneindig. Wat een treurnis. Maar daar waar mensen blijven hangen in gemopper, vingerwijzen en het afschuiven van verantwoordelijkheden is de vibe van Marlies positief en energiek. Gewoon aan de bak! Het Reeshofbos is de schone getuige van wat een groep mensen met wilskracht en doorzettingsvermogen kan bereiken; een schoolvoorbeeld van de oplossing waar iedereen baat bij heeft.

Oproep
Tot slot van haar college komt Marlies nog met een verrassende oproep aan het Beatrix-college. Haar voorstel laat weinig ruimte voor verbeelding; adopteer het bos(je) aan de overkant van de straat, geef het de naam het Beatrixbos en verplicht jezelf tot het opruimen ervan. De mensen blij - vooral zij die nogal eens 'de jeugd' de schuld geven van zo'n beetje alles wat misgaat - en de school bekent kleur. Een mooie kans voor het Beatrix-college om haar sociale gezicht te laten zien en op maatschappelijk verantwoorde wijze te participeren in een Reeshof waar het voor iedereen goed toeven is.

Dank je wel, Marlies, voor een inspirerend college over zwerfafval. Niet per se een sexy onderwerp maar zó gebracht dat je een hele klas zeker 40 minuten wist te boeien. Chapeau!