Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Meer informatie.
Woensdag, 24 oktober 2018

Verbod wegwerpplastic

Europees Parlement stemt voor!
Het Europees Parlement wil dat wegwerpplastic vanaf 2021 wordt verboden. Het gaat onder meer om rietjes, bestek, borden, ballonstokjes en roer- en wattenstaafjes. Dergelijke producten belanden nu vaak als zwerfvuil op straat of in zee.

Het Europees Parlement stemde woensdag massaal voor het voorstel. Dit betekent nog niet dat het verbod er komt. Ook de Milieuministers van de lidstaten moeten akkoord geven.
Als het verbod er komt, moeten plastic wattenstaafjes, bestek, bordjes, rietjes, roerstaafjes en stokjes van ballonnen voortaan gemaakt zijn van duurzaam materiaal. 70 procent van al het afval in de zee bestaat volgens de Europese Commissie uit deze plastic producten.
Bovendien moet het gebruik van voedselverpakkingen en wegwerpbekers worden teruggedrongen. Fabrikanten van bijvoorbeeld snoepwikkels en sigarettenfilters moeten gaan meebetalen aan het opruimen en de afvalverwerking.
Verder wil het parlement dat negen op de tien plastic flessen in 2025 gescheiden worden ingezameld, bijvoorbeeld via statiegeldregelingen. Ruim een op de drie flessen moet dan van hergebruikt plastic zijn gemaakt.

Gevaar voor mens en dier
Het is een plan van ministers Frans Timmermans (Betere Regelgeving) en Jyrki Katainen (Groei). 571 parlementsleden stemden voor en 53 tegen.
Volgens de ministers is plastic afval in de oceanen een gevaar voor mens en dier. Vissen, vogels, walvissen en schelpdieren eten het afval op en daar worden ze ziek van. Bovendien komt het plastic zo uiteindelijk ook in het voedsel van mensen terecht.
Verder noemt de Commissie al het wegwerpplastic een verspilling van grondstoffen. En verspilling is weer slecht voor de economie. Brussel hoopt dat dit verbod bedrijven aanspoort met duurzame alternatieven te komen.

Bron Nu.nl